De opdracht

Ontwerp een verpleegafdeling die bijdraagt aan een sneller herstel en een prettiger verblijf van de patiënt. In nauwe samenwerking met het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen creëerden we een healing environment, waarin geborgenheid, professionele zorg en ontmoeting elkaar versterken. Een veilig gevoel reduceert de stress en bevordert het herstel.

"In alle rust stap voor stap richting herstel”

De bestaande verpleegafdeling uit 1992 voldeed niet meer aan de eisen van de huidige tijd, waarin de verpleegduur is verkort en de hectische dynamiek om een rustgevende omgeving en meer privacy vraagt. De nieuwe afdeling is zo ingericht dat het welzijn van patiënt, familie en medewerkers wordt bevorderd. Heldere zichtlijnen, een verbeterde oriëntatie, eenpersoonskamers, zicht op groen, afgestemde verlichting, natuurlijke materialen, organische vormen en de menselijke maat zijn belangrijke bouwstenen van de gewenste healing environment.

Beweegziekenhuis

Deze rustgevende omgeving nodigt bovendien letterlijk uit om in beweging te komen richting herstel. En om je wereld stap voor stap groter te maken en anderen te ontmoeten. Van je bed naar een comfortabele stoel op de patiëntenkamer en daarna richting de gezellige zitjes op de gang. Heldere zichtlijnen in de centrale hal markeren de volgende stap. Ze gidsen patiënten naar de lounge, een ontmoetingsplek met zicht op de groene omgeving.

Aandacht voor de medewerker

Naast de patiënten en hun familie was er in de ontwerpfase ook volop aandacht voor de zorgverleners. Dit resulteerde in een prettige werkomgeving, afgestemd op de

dynamiek van de medewerker. Door de routing en ruimte-indeling kunnen backoffice- en zorgprocessen worden gescheiden. De kamers zijn bovendien berekend op efficiënte topklinische zorg. De indeling is gestandaardiseerd. Met de nodige voorzieningen worden medische innovaties gefaciliteerd – zoals tools voor monitoring van vitale parameters, gekoppeld aan het EPD en slimme infuuspompen.

Lichtontwerp

De verlichting in een ziekenhuis vraagt om een doordacht ontwerp. Enerzijds moet de patiënt zich zowel overdag als ’s nachts comfortabel voelen. Anderzijds moeten de zorgprofessionals over voldoende licht beschikken om hun werk te doen. In de gangzone hebben we daarom gekozen voor een lichtlijn en inbouwspots. Dit zorgt voor een prettig, egaal licht, dat de patiënt niet verblindt als hij liggend wordt vervoerd. In de patiëntenkamer komen verschillende soorten verlichting samen. Omgevingslicht om de patiënt overdag te activeren, oriëntatielicht – gelokaliseerd onder het bed – voor de nacht, sfeerverlichting voor een prettige ambiance en taakverlichting voor de professional.